Протестът на земеделците: Над 600 трактора идват в София (Ще има ли блокади на пътя)

Протестът на земеделците се пренася в София.

Очаква се в протестните действия да се включат около 600 тежки машини, които ще престоят на специално обособени терени на подстъпите към столицата.

Фермерите няма да влизат със земеделска техника в центъра на София преди да приключи планирания синдикален протест пред Министерски съвет.

След блокадата на десетки възлови участъци и кръстовища в цялата страна земеделците подкараха тракторите си към столицата.

Заради синдикалния протест на миньори и енергетици влизането на тежка техника в центъра на София се отлага до ранния следобед.

По този начин протестиращите земеделски производители дават срок до около 15:00 часа, за да бъдат изпълнени исканията им.

Очаква се пътувалите цяла нощ от различни части на България трактори да бъдат паркирани около Долни Богров, където в 10 ч ще се съберат всички протестиращи фермери.

Някои от колегите им обаче заеха позиция на друг вход на София още от снощи, готови да отстояват исканията си

Зърнопроизводителят Теодор Николов от Пернишко:

„Очакваме да има забрана за внос на украинско зърно – както другите държави – Полша, Чехия, Румъния. Ако не стане това, влизаме в София и блокираме движението“.

Рано тази сутрин представители на инициативния комитет ще бъдат в Столичната община за уточняване на маршрутите на земеделската техника, ако тя бъде допусната в София.

Над 100 производители на оранжерийни зеленчуци от Пазарджик ще се присъединят към протеста на зърнопроизводителите в София.

За тези, които няма да пътуват с леки автомобили, са организирани и два автобуса,

каза за БНР Иван Кабуров, член на Управителния съвет на Българската асоциацията на производителите на оранжерийни продукти:

„Много от хората ще бъдат с коли, защото, ако спрат автобусите, няма да можем да стигнем до протеста. Ако ни спрат за проверка и започнат да ни проверяват, може да се заядат както с колоната с трактора и за да избегнем този риск, голяма част ще тръгнат с автомобили“.

Протестиращите фермери все още не са взели решение дали ще откликнат на поканата на земеделския министър Кирил Вътев да се включат в обсъждането на вида, количествата и лицензионните режими при внос на украински селскостопански стоки у нас .

Според Вътев всички останали искания на земеделците са изпълнени.

- реклама -