винетки, проблеми, АПИ, система винетки, Северна тангента, тол такса тол система, пътни такси, Петя Аврамова, АПИ,

Протест заради винетките в Нови Искър

Жителите на Нови Искър се готвят за протест.

Недоволството е заради въвеждането на винетната такса за Северната скоростна тангента.

Основни трасета в София неочаквано се оказаха платени, а гражданите се оказаха пред заплаха от изненадващи глоби за винетки.

В дневния ред на днешното заседание на Министерския съвет е включен Проект на решение за приемане на списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за изминато разстояние, или тол такса.

Не е ясно обаче дали този документ ще реши и проблема с винетките за леките коли в околоностите на столицата и други общини с подобен проблем.

Според действащите нормативни документи около 10 участъка на територията на Столична община са част от платената републиканска пътна мрежа, сред тях е и Северната скоростна тангента.

Вече повече от година общината и Пътната агенция преговарят в търсене на решение.  „В разговорите, които сме водили миналата и тази седмица, имаме ясното уверение на Пътната агенция, че до намирането на решение по този казус няма да има санкционирани по тези трасета“, каза в ефира на бТВ тази сутрин общинският съветник от ГЕРБ и председател на транспортната комисия Зафир Зарков.

Той има информация от АПИ, че глобени шофьори по тези трасета досега няма.

- реклама -