протест, баща, Шумен, деца, Норвегия, Чавдар

Протест в защита на баща, който се бори да не му отнемат децата в Норвегия

Чавдар Георгиев e баща на непълнолетни момче и момиче, които са родени по време на неговото съвместно съжителство с жена от Норвегия. Тя, обаче, има проблеми със закона, а в родната си страна е разследвана за сериозни финансови престъпления.

Междувременно те се разделят, а бащата, заедно с двете си деца, се прибира в България, разказва БГНЕС.

Майката впоследствие излиза от ареста и иска да вземе децата при нея Норвегия, а спорът дали те да бъдат у нас или в скандинавската държава стига и до съда.

„Предвид огромните обвинения срещу майката, кой ще гледа тези децата? Приемни семейства? Това ли е най-доброто? Това ли пътят на сърцето и обичта? Или е пътят на поредните деца-касички, за които се получават субсидии?“, попита Христо Лафчиев, един от организаторите на протеста.

Майката обаче завежда дело в Норвегия по Хагската конвенция и обвинява бащата в отвличане на децата.

„Една западняшка система, която обаче не е влязла във всички страни на Запад, нахлува и в България. Нахлува в своя най-зловещ вид. Това е системата Барневерн в Норвегия, където на децата се гледа като на пионки. Разглеждат се параметри на отглеждането им, а не се гледа да са при мама и тати, където да са обичани. Това е в разрез с разбиранията на българите. Ние считаме, че най-важна е обичта“, смята Лафчиев.

Граждани се събраха на пореден протест пред сградата на Съдебната палата в столицата, за да изразят подкрепата си за шуменецa.

Протестиращите са категорични – родителите, а не институциите, трябва да отговарят за израстването и възпитанието на децата, както повелява и чл. 47 от българската Конституция.

По-рано през деня протест се проведе и в Шумен, родният град на бащата, а събралите се граждани настояха за справедливо съдебно решение по казуса.

- реклама -