Протест в София срещу евтаназията на здрави животни в Странджа

Протест срещу евтаназията на здрави животни събра хора пред президентството в София.

Протестът е в подкрепа на животновъдите на България, е информацията за него в социалната мрежа.

Там се призовава, че да се спре масовото избиване на здрави животни и да се запази поминъкът на хората. Исканията, изписани в страницата на събитието са три:

„1. Незабавно спиране на масовите убийства на животни.

2. Незабавно свикване на Консултативен съвет по национална сигурност, във връзка с кризисната ситуация.3. Извънредно заседание на Народното събрание.”

„Смятам, че само с гражданско общество можем да постигнем нещо в тази държава”, каза Катерина. Тя е днес пред президентството и защото за конкретния случай е абсолютно против без доказана епидемия да се избиват толкова животни, да се оставя цялото население на Странджа без поминък. Мариана Христова изброи документи, с които се запознала и посочи, че единствените места, на които животните се умъртвяват е само в стопанството, където е намерено болно животно, нито в 3-километровата буферна зона, нито в 10-километровата.

Според нея първо трябва да спрат незабавно с избиването, да дадат абсолютно точно и ясна информация къде точно, в които стада, на кой стопанин, на които точки са констатирани болни животни, ако изобщо са констатирани. След това да докажат дали наистина е доказана тази болест.

Мариана Христова видяла, че исканията на този протест са адресирани и към НС, и към президента.

„Смятам, че положението наистина е толкова сериозно, че не трябва да остане институция в тази държава, която да не остане ангажирана. Така, че дали точно по този начин, дали по друг, просто трябва да се спре незабавно и трябва да има реакция на всяка институция в тази държава”, посочи тя. След като видяла постове във фейсбук и видеа идва тук Александра. Тя каза, че е от Украйна, живее тук около 3 години и й е жал.

- реклама -