epa06566509 Pro EU protesters wave a joined EU and Union flag outside of the British Parliament in Westminster, central London, Britain, 26 February 2018. Media reports state on 26 February 2018 that forecasts for the British economy are gloomy with the uncertainty over Brexit. EPA-EFE/ANDY RAIN

Протест в Лондон – искат нов референдум за Брекзит

Кампанията за нов референдум за Брекзит „Народен вот“ се надява да привлече над 700 000 души на шествие днес в центъра на Лондон, заявиха организаторите.

„Само на няколко дни сме от това да паднем от ръба на скалата с катастрофални последици. Стига вече“.  Това написа в Туитър кметът на Лондон от опозиционната Лейбъристка партия Садик Хан.

„Ще се включа в шествието заедно с хора от всички краища на страната, за да поискам британският народ да има последната дума по въпроса за Брекзит“, посочи Хан. Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън заяви, че е „горда от това“, че ще говори на митинга.

„През 2016 г. Шотландия гласува да остане (в ЕС). Но трябва хората в цялото Обединено кралство да получат възможността да се измъкнат от тази бъркотия с Брекзит“. Това написа в Туитър Стърджън, която е и премиер на шотландското регионално правителство. „Каквото и да е бъдещето на Шотландия – на независима (държава) надявам се – в интерес на всички нас е Обединеното кралство да бъде в ЕС“, добави тя.
Според „Народен вот“ на последния митинг на кампанията през октомври са присъствали около 700 000 души.

Звездата от сериала „Игра на тронове“ Лина Хеди заяви, че ще се включи в днешното шествие заедно с други известни личности и депутати от британските политически партии.

„Залогът не би могъл да бъде по-висок. Моментът не би могъл да бъде по-належащ“, заяви във видеопослание 45-годишната Хеди.

Консервативният британски премиер Тереза Мей нееднократно е отхвърляла призивите за нов референдум. Въпреки че засега парламентът не приема споразумението с ЕС за Брекзит.

- реклама -