Протест срещу задължителната ваксинация

Десетки хора се събраха на протест срещу задължителната ваксинация в центъра столицата.

Недоволството им е под надслов „Когато има риск, трябва да има избор”, с което те настояват, че ваксините крият редица рискове за здравето и трябва да бъдат поставяни на деца и възрастни единствено след даването на изрично съгласие.

Протестиращите се позовават и на чл. 5 от Конвенцията за правата на човека, която постановява, че „всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободно и съзнателно изразено съгласие”, а събитието е посветено на Световния ден на пострадалите от ваксини, който беше на 3 юни.

„Събрали сме се предимно хора, които са пострадали от ваксинирането. В момента, в България, ваксинирането е задължително. В повечето от 18 страни в Европа то е препоръчително. Въпреки това, процентът на ваксинираните е над 80% и дори повече. Освен това, в тези страни режимът на ваксиниране е облекчен. У нас ваксините са задължителни, а при част от тях родителите нямат представа как ще въздействат точно на децата. Смятаме, че трябва да има свободен избор и ваксинирането на да бъде препоръчително”, коментира Людмила Дукова от Български родителски централен комитет.

Според нея обществото не е достатъчно запознато със страничните ефекти от ваксините, ниската възраст за ваксинация на българските деца създава допълнителни рискове.

„Вкарват тези многовалентни ваксини в организъм, който все още не е готов да ги пребори”, смята тя. Според протестиращите, у нас има и друг тревожен факт – хората, увредени след ваксинация, не се регистрират и никой не следи за тяхното състояние впоследствие.

- реклама -