Иран протест украински самолет

Протест срещу властите в Иран след признанието за свалянето на украинския самолет

Стотици демонстранти се събраха в иранската столица Техеран, за да изразят недоволството си от реакциите на официалната власт.

Протестиращите нарекоха политиците лъжци заради това, че са отричали, че ирански ракети непредумишлено са ударили украинския самолет.

При инцидента на 8 януари загинаха 176 души.

Според местни медии пред най-малко два университета в Техеран са събрали 1000 души, предимно студенти. Демонстрантите настояват пряко отговорните за удара и онези, които са го прикривали, да бъдат наказани.

Полицията използва сълзотворен газ, да ги разпръсне.

Доналд Тръмп предупреди Иран да не предприема репресивни действия срещу протестите.

„Правителството на Иран трябва да позволи на правозащитните групи да наблюдават и докладват факти от мястото на продължаващите протести на иранския народ“, написа американският президент в Туитър.

„Не може да се случи поредното клане на мирни протестиращи, нито спиране на интернет. Светът наблюдава“, заяви Тръмп, правейки очевидна алюзия за иранските репресии срещу уличните протести, избухнали през ноември. Правозащитната организация „Амнести интернешънъл” заяви, че тогава насилието срещу протестиращите е причинили смъртта на над 300 души.

Американският президент призова Иран да се извини официално за незаконното кратко задържане на британския посланик в страната, което беше определено по-рано от Лондон като „грубо нарушение на международното право”.

Тръмп в своя Туитър подкрепи протестиращите в Иран на езика фарси.

„Към отдавна страдащите, но смели иранци: С вас съм от самото начало на моето президентство и моята администрация ще продължи да стои с вас. Следим много внимателно протеста ви и сме вдъхновени от вашата смелост“, написа Тръмп на официалния език на Иран.

- реклама -