Протест, Борисовата градина, изсичане, гора

Протест срещу изсичането на 30% от гората в Борисовата градина в София (ВИДЕО)

Софиянци се събраха на протест против изсичане на 30% от гората на Борисовата градина.

Протестът идва след обществено обсъждане на план за развитието на най-големия столичен парк. След него жители на квартал „Изгрев“ сигнализираха, че под предлог за необходима санитарна сеч, се готви премахване на 30 на сто от дърветата в парка и застрояването на пространството с площадки, асфалтирани алеи и други съоръжения.

От Столичната община отрекоха да имат намерение за строежи. Опровержение, че се готви сеч на дървета направиха и от Лесотехническия университет, който има договор с общината за инвентаризация и ландшафтна оценка на лесопарковата част на градината.

От гражданската инициатива обаче възразяват остро срещу идеята горската част на градината да се разреди и да се превърне в парк с площадки, поляни и асфалтови алеи.

Болна ли е гората?

Гергана Пирозова, основател на групата „Да спасим Борисова градина” в социалната мрежа, разказа хронологията на събитията. Тя обясни, че групата е била инициирана след среща на 7 септември в община „Изгрев”, която била рутинна и трябвало да бъде представен публично инвентаризационен план, който е извършен от Лесотехническия университет с възложител Столична община.

В рамките на два часа по време на срещата над 100 души, които бяхме там, искахме документа между община и изпълнителя, предметът на договора, срокове за изпълнението. Оказа се, че те си мрънкат нещо под носа за кубици, борове, дъбове. Но, документ не ни представиха, което породи въпроса защо се крият тези инвентаризационни планове„, обясни Гергана Пирозова.

Предлогът за изсичането бил, че гората е болна, особено лесопаркът, който е горната част на Борисовата градина. Тя обърна внимание на това, че съвпадат две действия на Столична община – инвентаризационният план и приемането на нов устройствен план за цяла София, включващ и Борисовата градина. Къде намират почва страховете на столичани, вижте тук:

- реклама -