Протест срещу хартиената бюлетина блокира движението пред парламента

Граждани протестират пред Народното събрание срещу връщането на хартиената бюлетина.

Организатор е Инициативата „Правосъдие за всеки“.

Това е вторият протест срещу промените в Изборния кодекс, като първият беше на 18 ноември.

Към момента движението пред сградата на парламента е блокирано. 

Според тях връщането на хартиената бюлетина ще върне контролирания вот и големия брой невалидни бюлетини. Събралите се граждани скандират „Мафията вън“. Искаме честен начин да гласуваме и нашият вот да бъде отчитан, а не манипулиран, коментираха протестиращи

Това, което виждаме, е, че ГЕРБ и БСП са повече и са твърдо решени да прокарат хартиената бюлетина, коментира на протеста съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.

„Те в момента знаят, че вероятно ще се отива на избори и това, което искат, е следващите избори да бъдат направени по стария начин от годините на прехода, с хартиени измами“, добави той.

Кирил Петков увери, че от „Продължаваме Промяната“ няма да отстъпят от принципите си. „Въпреки че знаем, че сме малцинство – 53 депутати, показваме, че няма да отстъпим от принципите и че независимо от това колко невъзможна изглежда тази битка, ние няма да се предадем.

Вече има алтернатива – хора, които си спазват обещанията и са готови да се борят за принципите си“, заяви Петков.

Не ни е страх от това, което следва, имаме надежда, че България рано или късно ще си дойде на мястото като една нормална европейска държава, коментира още той.В петък повече от 11 часа продължи дебатът на второ четене по 16-те докладвани параграфа от законопроекта за промени в Изборния кодекс.

Вместо да се ангажира със съставяне на правителство, да се занимава с проблемите, които пряко касаят българските граждани, да се фокусира върху проектозаконите по Плана за възстановяване и устойчивост, попълването на персоналния състав на органи с изтекъл мандат и други важни проектозакони, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс, каза президентът Румен Радев по време на консултациите с „Български възход“ за съставяне на правителство.

Дали това е основният приоритет на обществото ни, както и четиричасовият дебат за наименованието на закона, дълбоко се съмнявам, добави Радев.

- реклама -