протест, Русе, Дунав мост
Снимка: БГНЕС

Протест спря движението в района на Дунав мост при Русе

Протестна блокада спря движението в района на Дунав мост при Русе.

Хората обясниха, че по този начин засвидетелстват своята подкрепа към антиправителствения протест, който се провежда на днешния Ден на независимостта в София.

Протестът започна като автошествие, което спря в кръговото кръстовище до граничния пункт. Предварителната заявка е блокадата да продължи до 16:00 часа.

От Община Русе уточниха, че в уведомлението за протеста не е споменато нищо за блокиране на движението. Екипи на Граничната полиция и Областната дирекция на МВР пренасочват трафика на леки автомобили през Мартен, Индустриалния парк и село Николово, предаде БНТ. Шофьорите на камиони обаче се налага да изчакат вдигането на блокадата. Въпреки това до момента всичко преминава мирно и без напрежение. Организаторите, които се представиха като гражданско обединение „Будно Русе“ заявиха, че по този начин, „затруднявайки международния трафик, искат да предизвикат вниманието и на европейските институции“.

Хората, които са на Дунав мост, коментираха и недоволството на част от русенци, които смятат, че не е редно толкова малко хора да блокират невралгичното за международния трафик кръстовище.

„Това е идеята, да затрудним максимално работата на държавата, тъй като няма как да блокираме премиера или някои от управляващите, защото те се крият. Никой не знае къде отиват, за да можем да им кажем директно какво мислим за тях. Ако някой е готов да даде друга работеща рецепта, бихме я изпълнили. Обикновено в България има 6 милиона специалисти как това да се случи, но никой не го прави, а си стоят вкъщи. Много от хората роптаят във фейсбук, но не излизат да протестират, което значи, че те са съгласни с това, което се случва.“, заяви Митко Ружинов, който подпрекя протеста.

Исканията на протестиращите в Русе остават непроменени – оставка на правителството и главния прокурор.

„Това са първите стъпки, след това продължаваме с организиране на честни избори, а не купени. Искаме и машинно и дистанционно гласуване. В момента това, което виждаме, е как правителството панически бяга от възможността някой друг да му организира изборите освен тях. Друга причина да не подадат оставка не виждам.“, категоричен бе още Митко Ружинов.

Очаква се блокадата на Дунав мост при Русе да продължи до 16:00 часа.

- реклама -