Протест пред Съдебната палата иска оставката на Иван Гешев

Акция на прокуратурата срещу висш полицай събуди с нова сила протеста срещу Иван Гешев. Още по обяд недоволни се събраха пред съдебната палата и по-късно щурмуваха вътре кабинета на главния прокурор с искане за оставка. Този протест беше организиран от „Изправи се! Мутри вън!”, а около 19 часа започна втори протест на „Правосъдие за всеки“, подкрепен от „Демократична България”.

До ескалацията се стигна след обиск и обвинение срещу полицейски шеф, който е бил член на комисията, която проверява подслушванията. Последваха и остри реакции от кабинета, и от политически сили.

Протестиращите, които нахлуха в Съдебната палата около обяд, в продължение на часове скандираха „Оставка” пред кабинета на Иван Гешев и поискаха среща с него. До такава не се стигна и в 17 часа, когато приключва работното време на Съдебната палата –  охраната помоли всички да напуснат.

Недоволството беше провокирано от интервю на силовия министър Бойко Рашков, който заяви, че прокуратурата респектира полицаи и агенти на ДАНС, за да осуети проверка по скандала с подслушването.

Кротко, с лепене на слогани на стълбите пред Съдебната палата започна протестът „Да си върнем демокрацията отново“, организиран от „Изправи се!Мутри вън!“. Точно в 12 със сирени в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.  Малко след началото протестиращите решиха да щурмуват Съдебната палата, но COVID мерките образуваха опашки на входа. Малко след това протестиращите щурмуваха кабинета на главния прокурор с искане за неговата оставка. И да я получат след лична среща с него. В ролята на говорител влезе бившият агент от ДАНС Росен Миленов.

„Целият български народ знае какво прави Гешев от началото на мандата му и е голям ербап , нека излезе да се срещне с хората”, заяви Росен Миленов, бивш служител на ДАНС.

Пред кабинета на главния прокурор се появи и организатора на протеста във Facebook Светослав Трайков.  На протеста беше и Румяна Ченалова, бивш съдия, подсъдима за длъжностно престъпление и известна със записите си, в които обсъжда кой как се „опрасква“ в съдебната система.

Основната причина за недоволството на протестиращите е интервю пред сайта Bird.bg, в което силовият министър Бойко Рашков обяснява, че прокуратурата се опитва чрез привикване на полицейски шефове и този на ДАНС да осуети проверката за подслушванията на политици от службите.

- реклама -