Протест пред МС: Минималната работна заплата да стане 750 лв. от януари

Увеличение на минималната работна заплата от 510 лв. на 750 лв. Това поискаха протестиращи пред Министерския съвет. За да бъдат чути, представителите на малкия и среден бизнес надуха свирки и размахаха лозунги: „Не искаме ЖанБорисова зима“, „Борисов 3 = Глад и мизерия“. Протестът е организиран от Национален синдикат „Защита“ заради неадекватната според тях подоходна политика на правителството и необоснования скок на цените.

Зам.-председателят на Националния синдикат „Защита“ Милена Атанасова каза, че протестът им е мирен и няма да блокират кръстовища. Атанасова добави, че това едва ли ще е единственият им протест, тъй като опитът й показвал, че властимащите не чуват от един път исканията на народа. В същото време държавата има пари, но проблемът е в неправилното им разпределение, смятат от синдиката.

„Основното искане, което поставя бизнесът, е за достойно възнаграждение. В това число увеличение на минималната работна заплата за страната, не с 50-60 лв., а да бъде 750 лв. от началото на следващата година. Увеличение на медицинските сестри и лекари, които бягат и заради, което здравната ни система е в колапс. Искаме минимална работна заплата за сестрите 1500 лв., за лекарите – 2000 лв. Увеличение на заплатите на хората, работещи в реалния сектор- тежката индустрия, металургията, рудодобива, химията и др. минимум 1200 лв. Не на последно място поставяме искането си за увеличение на минималната пенсия от 200 лв. на 350 лв.”, обясни исканията на протестиращите Атанасова.

Според нея всичко това е възможно да се случи, защото всяка година държавата има бюджетен излишък в размер на над 3 млрд. лева.

Сред недоволните беше и Красимир Цветков, който е таксиметров шофьор. Той негодува срещу факта, че години предоставя услуга, която е под себестойност. Проблемът се задълбочил след последното повишение на цените на горивата.

„Имаме проблем в таксиметровия бранш. Освен високата цена на горивата, имаме редица други и търсим вариант да търсим чуваемост на тези проблеми. Досега това не се получава. За нас е проблем, че вече 4-а година, Столичната община не спазва Закона за автомобилните превози. Би трябвало да има една карта, която да определи минимална тарифа на услугата, а не само максималната, както е сега. По този начин ние нямаме защита от дъмпинг и нелоялни практики. Освен това до вчера общината трябваше да определи годишния ни данък и това не направи“, заяви Цветков.

На въпрос дали т.нар. „копърки“ не са проблем за бизнеса им, той каза, че е против имитиращите компании, но подкрепя колегите си, които оценяват адекватно труда си.