Кремиковци Лукорско протест кариера

Протест под прозорците на властта: Жителите на Кремиковци и Лукорско не искат кариера в района

Протест пред сградата на Министерски съвет.

Граждани от кв. Кремиковци, с. Локорско и други населени места се вдигнаха срещу инвестиционните намерения на „КАМИКО” ООД за изграждането на кариера за добив и първична обработка на строителни материали в землището на района.

„Много ни се събра през годините да се борим срещу това бедствие за нашите жители, ще бъде поредната доза екологично замърсяване, ако се пусне в действие кариерата“.

Това заяви кметът на район „Кремиковци” Ивайло Панев.

Хората носят плакати с надписи: „НЕ на открития добив, НЕ на замърсяването”, „Гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда” – Конституция на България, „Кой постави корпоративния интерес над хората?”, „Кой постави парите над интереса на хората”, „НЕ на кариерата” и др.

Каква ще е степента и дозата замърсяване – ще определят експертите, но нашето търпение привършва, каза кметът.

Започнахме тази битка още през 2009 г. , когато след решението на МС за отдаване на тази кариера на концесия възразихме по съдебен път. И, за съжаление, на всички съдебни нива, включително и пред ВАС, загубихме, подчерта Панев. Доколкото имаме информация юридическото лице, придобило концесията през 2009 г. е продало правата си на друг ползвател и те сега са заявили инвестиционно намерение, уточни той. Екооценка няма още и такава, по мое мнение, ще бъде направена след около 5-6 месеца, но от нея зависи какво ще се случи за в бъдеще, посочи Панев.

Нека компетентният оран – Министерството на околната среда и водите, чрез РИОСВ да направи отрицателен доклад за въздействието върху околната среда, заяви кметът на Кремиковци. Но ако докладът е положителен, трудно ще бъде спряна работата на тази кариера, категоричен бе той. Имаме кореспонденция с МС, достатъчно рано сме заявили нашето становище писмено до институциите. А недоволните и засегнати хора от този заел поза старт бизнес ще бъдат много- не само нашите жители, които са около 6-7 хил. души, по-широк е кръгът. Задачата на експертите е да докажат точно това, смята кметът.

Хората увериха, че техния протест няма политически пристрастия, че са се обединили хора от най-широк социален и политически спектър. Те са решени на всичко, за да не позволят пускането в действие на кариерата.

- реклама -