Пирогов Майката дете симитли багер инцидент пациенти грип усложнения

Протест пред Пирогов след нов случай на агресия над лекари

Около 100 лекари и медицински сестри излязоха на протест пред „Пирогов“ след поредния случай на агресия над техни колеги.

Сцената се разиграла рано сутринта в неделя. Мъж на около 40 години, от български произход, бил докаран с голяма рана на лицето. Той бил приет в лечебното заведение, а раната била обработена. Пострадалият бил във видимо нетрезво състояние и на тръгване започнал да буйства.

Той нанесъл серия от удари на лекаря и сестрата, в резултат на което пострадалата сестра е в лицево-челюстната хирургия на болницата със счупен нос. Предстои й операция. При инцидента реаниматор е изгубил съзнание, след като бил изритан в главата.

Битият лекар от „Пирогов“ Тома Попов разказа за случая пред БНР.

„Мен ме удари с юмрук, счупи ми очилата, един от охраната също падна на земята и на една от сестрите счупи лицевата кост, носа… така се развиха нещата. Накрая обаче полицията го пусна да си ходи”.

Пациентът побойник е бил задържан в Шесто РУ-София. Младен Миладинов е на 32 години от пернишкото село Калище.

Спешни мерки за лекарите

Лекарите от „Пирогов“ настояха за незабавни действия от страна на институциите, така че подобни случаи да не се повтарят. Лекарите поискаха адекватни мерки на полицията, прокуратурата и съда. Според тях само по този начин виновникът ще получи бързо наказание.

Здравният министър д-р Петър Москов обясни, че не е запознат с конктретния случай в детайли. Той обаче беше категоричен, че случаят няма да остане без последствия.

„Винаги когато има насилие над лекари, реагираме твърдо и защитаваме възможността лекарите максимално сигурно да вършат работата си“, посочи Москов, цитиран от БНТ.

- реклама -