родители
сн. БГНЕС

Протест на родители заради класирането за детски градини

Родители излязоха да протестират пред Столична община заради решението системата за кандидатстване в яслите и детските градини в София да бъде отворена за 3 допълнителни дни.

Протестът е за това, че системата беше неправомерно отворена, след като беше заключена и беше нарушен първоначалният срок, регламентиран с наредба на самата община, каза Мария Генова. Тя сподели, че нейното дете две години не е било прието на ясла. „В момента има по-малък шанс за детска градина, тъй като няма точка от ясла, така че участва в класирането с 13 точки и е въпрос на жребий дали ще бъде приет или не”, каза тя.

сн. БГНЕС

Имаше среща и със зам.-кмета днес. „Това, което разбрахме е, че няма да се върнат старите данни. Тяхното становище е, че са отворили системата, за да се даде шанс на родителите, за които е липсвал критерий за адрес. Тъй като всички станахме свидетели на това, че се появиха изцяло нови кандидатури, те ще бъдат изтрити и няма да участват в класирането”, каза Генова след срещата.

„Протестът искаше да се върне старото положение, така че да се възстанови положението след затварянето и заключването на системата от 7 май”, каза Светослав Делчев. Той е баща на 2-годишно момченце, което кандидатства тази година за първа група в детска градина.

сн. БГНЕС

„За съжаление, мисля, че няма да успеем да го постигнем това нещо. Аз поне не останах с такова впечатление”, посочи мъжът след срещата. По думите му общината настоява, че системата е изтрила К2-критерия на около 2400 родители и кандидатстващи и сега иска да бъде коректна като отваря системата, за да могат да си въведат отново този критерий.

- реклама -