летище

Протест на летище София

Синдикатите организират протест срещу даването на концесия на летище София. Точно в 12:00 ч. служители на летището и противници на идеята за концесия ще се съберат на Терминал 1. Протестиращите уверяват, че недоволството им няма да попречи на пътуващите.

Според протестиращите, вместо държавата да спечели 2 милиарда лева, тя ще ги изгуби и затова концесията трябва да бъде прекратена.

Очакваният общ приход за 35 години на Летище София е 2 675 876 хил. лв., което не съответства на 5 405 155 хил. лв., които биха се получили при сегашните финансови резултати за 35 години без концесия. При заложени инвестиции за развитие и реконструкция на Летище София в размер не по-малко от 306 545 000 лв. за срока на концесията, според синдикатите, при сегашните финансови показатели държавното предприятие ще вложи не по-малко от 420 000 000 лв.

Вноските в НОИ и НАП за периода на концесията възлизат на над 590 000 000 лв. Да не говорим за чистата печалба, която ще излезе на 1 365 хил. лв., заявяват от профсъюзите. И допълват, че всички тези показатели са на база 2015 г. без никакъв растеж. Налице е и корупционна схема за източване на средства от държавното предприятие летище София.

Според синдикатите е недопустимо летище София да отиде в чужди ръце. Освен това досегашният опит с отдаване на концесия на държавни и общински предприятия е показал, че държавата губи стотици милиони лева. Същото показва и опита от отдаването на концесия на други летища от съседни държави. От правителството пък казват, че с парите от концесията ще бъде възстановено БДЖ.

След протеста синдикатите ще вземат решение какви да са следващите им действия. Държавата вече обяви, че концесията няма да бъде спряна.

- реклама -