кадър: НОВА ТВ

Протест на енергетици в Димитровград

Недоволството е заради спирането на работата на „ТЕЦ Марица 3”

Енергетици на протест. Работещите в „ТЕЦ Марица 3” в Димитровград блокираха снощи движението по пътя за Стара Загора, а за утре готвят нов протест в София. Причината е спирането на предприятието от Министерството на околната среда и водите заради множество замърсявания на въздуха в града и неизпълнени предписания за отстраняване на нередности. От ТЕЦ-а обжалваха решението на екоминистерството.

„Планирани са ремонтни дейности, които ще се осъществят юни-юли месец, но сме категорични, че тези предписания, които бяха издадени, не са за това, че замърсяваме въздуха. В предписанията няма конкретика. В момента ни е наложена най-тежката административна мярка. Колегите са притеснени за своята работа”, заяви Илиян Семерджиев, юрист на ТЕЦ-а.

Според него и след спирането на работата на ТЕЦ-а замърсяването не е изчезнало.

„Ние бяхме принудени да затворим това предприятие до момента, до който не бъдат отстранени тези проблеми, защото в крайна сметка животът и здравето на хората в Димитровград и региона е по-важно от функционирането на едно предприятие“, обясни министър Борислав Сандов. „От оператора зависи да направи нужните нововъведения, ако сметне за нужно да инвестира тези средства”, заяви още Сандов.

От ТЕЦ-а не са съгласни, че те замърсяват въздуха в Димитровград.

Източник: НОВА ТВ

- реклама -