матурите

Просветното министерство се заканва да не допусне преписване на матурите тази година

Няма да допуснем преписване на тазгодишните изпити по външно оценяване в 4 и 7 клас и на матурите в 12 клас. Това заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

„Мерките за сигурност целят именно това – да не изтича информация къде се намират определени квестори, както и какви са отговорите. Миналата година изпитът беше разделен на три модула. Запазваме тази практика и през тази година. Анализът от 2017 г. показа, че системата е сработила, защото имаше само една анулирана работа”, коментира Михайлова.

Изключително важно е квесторите да си вършат професионално работата, а учениците да имат доблест и чест

Михайлова подчерта, че провеждането на честен изпит е процес и той не трябва да бъде на финала в 12 клас, а да започва от 1 клас.

„Традиционно смятам, че този проблем стои в годините всяка година, защото идеята, особено на Държавния зрелостен изпит е наистина да бъде честният изпит, за да може всеки ученик да покаже, това което е научил защото с финалния изпит дипломата за средно образование означава, че си готов да поемеш своя път в живота”, добави зам.-министърът.

Михайлова заяви, че от днес вече текат външните оценявания за четвърти клас. Тя уточни, че такова се е провело в 1791 училища като началото му е дадено с изпит по български и литература. Следващия изпит е по математиката, а след това такъв ще има и по „Човек и общество“.

- реклама -