училища
сн. БГНЕС

Просветният министър: Няма свръх стойности на заразени с COVID-19 в училищата

„Общото правило в страната в момента е, че маските на закрити места са задължителни. Имахме множество варианти да изберем. Основните бяха два – или паралелките да се разредят, или този, който избрахме – да има невзаимодействие на паралелките. Не можем да накараме децата да стоят целодневно в час с маските. Затова избрахме моделът на невзаимодействие на паралелките. Когато има заразено дете, се карантинира цялата паралелка.”

Това коментира пред NOVA министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В момента карантинираните паралелки са 0.4%.

По думите му засега стойностите на заразените с COVID-19 са нормални. В момента в училищата няма свръх стойности спрямо общия брой заразени. „Ако имаме бум на заразени в област или община, ще се минава изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, заяви Вълчев.

Той обясни още, че вече няма да има грипни ваканции, а ще се учи дистанционни.

На въпрос дали правителството ще изкара пълния си мандат или ще приключи преди „втория срок“, Вълчев допълни: „Ако изборите са редовни, ще са март. Ако сега се подаде оставка, те ще са през януари. Тоест разликата е два месеца, но цената е съставяне на служебно правителство, а това значи, че държавата ще остане без приет Бюджет за догодина. Това значи още, че януари месец някои от дейностите няма да стартират“, допълни Красимир Вълчев.

- реклама -