училища
сн. БГНЕС

Просветният министър: 130 учители и 90 ученици са болни от коронавирус

130 учители и 90 ученици са заразени с COVID-19, съобщи пред bTV министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той бе категоричен, че към момента този брой не е тревожен и не налага повторно затваряне на училищата. Вълчев смята, че е далеч по-вероятно това да се случи заради някой от сезонните грипове, но не и заради коронавирус.

„По шестима учители се разболяват средно на ден. Броят на учениците е шест пъти по-малко от общия процент заразени. Когато има болно дете или преподавател задължително целия клас се карантинира“, напомни просветния министър.

Той обясни, че родителите имат възможност за болничен, платен или неплатен отпуск, когато детето им е заразено с коронавирус. Малко над 500 деца са поискали да учат онлайн. „Всички училища, в които са тези деца, предлагат компенсаторно обучение. Гласувахме да се доплаща този труд на учителите допълнително – по 15 лв. на час„, обясни Вълчев.

„Близо 2000 училища имат вече електронни дневници и ползват предимно тях. Стремим се да има лаптоп във всяка класна стая. Всички сме малко или много стресирани. Не можем да пренебрегнем болестта, колкото и да са малко тези, които влизат в интензивни отделения“, каза още той.

Министърът също така призна, че пропуските при онлайн образованието са неизбежни и те са вече на лице.

- реклама -