Димитър Цонев

Прощаваме се с Димитър Цонев

Днес се прощаваме с Димитър Цонев. Журналистът си отиде дни преди да навърши 57 години след преживян масивен инсулт. Въпреки усилията на лекарите, Цонев не успя да се пребори за живота си.

Поклонението ще бъде в църквата „Свети Седмочисленици“ от 15:30 часа.

Дарения вместо цветя

Близките на Митко призоваха всички, които дойдат да се простят с него, да не носят цветя. Вместо това сумите за тях, колкото и да са малки, да бъдат дарени на фондацията, която ще бъде създадена в негова памет и която ще подпомага млади журналисти. Така ще можем да запазим Митко вечно с нас, съобщиха от БНТ.

Дъщерята на Димитър Цонев – Деси, помоли всички, които дойдат на поклонението, да изпратят баща й с аплодисменти. Аплодисментите ще станат част от бъдещ филм в памет на журналиста.

Знакова фигура в българската журналистика

Димитър Цонев е роден на 30 август 1959 година в град София. Син е на актьора Коста Цонев и Анахид Тачева. Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“.

В периода от 1986 до 1991 година е редактор в „Международна информация“ в „София прес“. От 1991 до 2002 година е водещ на новините по Канал 1 на Българската национална телевизия.

През 2002 г. участва в конкурса, обявен от Съвета за електронни медии, за генерален директор на БНТ, но СЕМ избира Кирил Гоцев.

От 1 октомври 2002 г. е назначен за говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски. След три години в „БТК Груп“ се връща в БНТ и става зам.-програмен директор и водещ на предаването „В Неделя с…“.

Работил е и за предаванията „24/7“ и „Лице в лице“.

В последните години беше водещ на „Още от деня“ по БНТ.

Автор е на 17 документални филма, между които „Професия полицай“, „Избори по американски“, „Туризмът в САЩ“ и др.

- реклама -