Милош Земан, Чехия, президент, избори

Проруският кандидат за президент на Чехия Милош Земан води убедително

Проруски настроеният чешки президент Милош Земан, който се кандидатира за втори мандат, води след завършилия днес първи тур на изборите и със сигурност отива на балотаж.

Той ще се изправи срещу учения физик Иржи Драхош на 26-27 януари, сочат частични резултати.

При преброени 69,33% от гласовете Земан събира 41,11%, а Драгош – 25,45 на сто.

Това съобщи чешкото статистическо управление.

Седемте останали кандидати събират между 10 и 0,43 на сто.

Неотдавнашно допитване, направено по поръчка на Чешката телевизия, показа, че на втория тур нещата може да се обърнат и Драхош може да спечели с 48,5% срещу 44% за Земан.

Докато гласуваше в петък в Прага, Земан беше атакуван от гола до кръста украинска демонстрантка от движението „Фемен”.  Тя му отправи обидни думи на английски, за това, че е сервилен към руския президент Владимир Путин и се опита да го блъсне по гърба.

Според експерти, тази случка може да увеличи подкрепата за Земан, защото в социалните мрежи са появиха много текстове, които му съчувстват. Заглавия в пресата като „Нападение срещу Земан” и „Скандален инцидент” бяха на първите страници на днешните вестници.

Риториката на Земан е съзвучна с тази на популистки настроените източноеврвопейски лидери от ЕС, особено в Унгария и Полша, които са в конфликт с Брюксел заради задължителните мигрантски квоти и други правила, които според тях нарушават националния им суверенитет.

Земан е яростно антимюсюлмански настроен и веднъж нарече мигрантската криза от 2015 „организирано нашествие” в Европа и заяви, че е „невъзможно мюсюлманите да се интегрират”.

- реклама -