Рагнарьок

Прoрочеството за Рагнарьок или Скандинавският апокалипсис

Рагнарьок е мит в скандинавския епос, който предрича края на стария свят и раждането на нов. Тълкуванията на пророчествата на древните викинги са сложни и не може да се каже кога точно ще настъпи скандинавския апокалипсис.

Според някои съвременни културолози Рагнарьок е трябвало да се случи на 22 февруари 2014 година, но не всички се обединяват около тази теория.

Какво ще се случи в деня на Рагнарьок?

Предречено е, че на този ден, гигантският вълк Фенрир ще убие върховния бог Один, а след него ще умрат и всички други богове. Светът ще потъне в дълбок мрак, защото Слънцето също ще изчезне. След Скандинавския апокалипсис на Земята ще останат само двама човека – Ливтрасир и Лив – мъж и жена, за които е предсказано, че ще се скрият в гората Ходмимис холт. Там те ще преживеят Рагнарьок, след което ще дадат началото на нова цивилизация.

Всъщност самия Рагнарьок в превод означава “Съдбата на боговете”. Скандинавската митология разказва за този ден като за последната битка на боговете с чудовища.

Предсказанието на викингите било, че края на света ще дойде след три много студени зими, между които няма да има лято. В легендите този период се нарича “великата зима” – Фимбулвинтер.
Предсказанието за а Рагнарьок е направено от мъртвата пророчица на име Велва, която била съживена от Один, за да направи пророчеството. Предвестник на “съдния ден” трябвало да бъде смъртта на бога на светлината Балдур, а след това боговете ще започнат кървава разправа и братоубийствена война, която ще доведе до тотален хаос.

Как ще разберем кога настъпва апокалипсиса?

В деня на Рагнарьок чудовищния вълк Фенрир ще погълне Слънцето и ще потопи света в дълбок мрак. От морските дълбини ще излезе змеят Ермунганд, а огненият великан Сурт ще размаха огнен меч, който ще изгори Земята. Повелителката на задгробното царство Хел и богът на огъня Локи, заедно с великаните, също ще се включат на страната на разрушителните сили.

Преди настъпването на апокалиптичния момент, светът ще чуе тъжният вой на огромното черно куче с четири очи Гарм, което стои на входа на царството на мъртвите. Лаят му ще оповести гибелта на бог Балдур. Животното ще се опита да се отскубне от веригата, с която е приковано, за да се включи в битката между силите на Доброто и Злото. От силата му да се отскубне ще се разтресе цялата Земя.

Другият признак за наближаващия Рагнарьок е “изчезването на границите”. Не е ясно какво точно е има предвид пророчицата Велва. Може да става дума за образуването на една огромна държава на Земята, а може и да интернет. Някои изследователи на митологията на северните народи виждат точно интернет като явен признак за изпълнение на пророчеството.

След това идва битката между богове и хтоничните чудовища (подобни на зверове същества, върколаци, надарени със свръхестествени способности). След гибелта на Один и другите богове великанът Сурт ще събере цялата убийствена мощ на подвалстния му огън и ще изпепели Земята. Това ще сложи краят на битката между Мрак и Светлина.

Според мита, след Рагнарьок светът отново се появява над водата, обновен и плодороден. След битката ще оцелеят само синовете на Один – Видар и Вали и синовете на Тор – Магни Моди. От царството на мъртвите ще се завърнат и ще се помирят бог Балдур и убиецът му – слепият бог Хьод. От хората ще оживеят само Лив и Ливтрасир, които ще дадат ново начало на човешкия род.

използвани са цитати от beu.bg

- реклама -