МВР: Има пропуски в съхранението и охраната на взривни вещества в „Емко“

Докладът за оръжейния завод „Емко” е готов

Пропуски в съхранението и охраната на взривните вещества е констатирало МВР в доклада за състоянието на оръжейния завод „Емко”. Това разкри главният секретар на МВР Младен Маринов. Очаква се докладът да бъде оповестен по-късно днес.

„Това е бизнес, който генерира добри печалби, но собствениците като че ли темата сигурност са я сложили на съвсем заден план”, отбеляза Маринов.

Живеем във времена, когато тероризмът се шири навсякъде. За да извършиш терористичен акт, трябва да имаш взривни вещества или оръжие. Трябва да ограничим възможността за достъп до такива взривни вещества. Не мога да приема, че складове с тонове взривни вещества няма да се охраняват съгласно изискванията и сигурността няма да е на най-високо ниво”, допълни той.

По думите му пропуските са свързани със съхранението на взривните вещества, със системите за физическа защита и със системите за противопожарна защита.

От доклада за безопасността ще зависи дали „Емко“ ще си върне лиценза.

Първоначално беше обявено, че междуведомствената комисия, която решава за лицензите, ще се събере в края на седмицата.

Дори и да се върне лицензът на предприятието, под въпрос остава какво ще се случи с договорите, които междувременно бяха прекратени.

Източник: bTV

- реклама -