Индия, карантина
Снимка: ЕРА/БГНЕС

40 000 души в изолация заради починал проповедник

40 000 души от 20 различни села са изолирани под строга карантина в северна Индия. И то само заради един човек, който може да постави рекорд за сеене на заразата от коронавируса. Селата са в северния щат Пунджаб.

Въпросният суперзаразител е починал миналата седмица от КОВИД-19. Той бил на посещение в Италия и Германия, но след това не спазил условието за карантина. Дори напротив – 70-годишният проповедник Балдев Синг посетил масово мероприятие преди да почине. Мероприятието е шестдневен сикхси фестивал, посветен на Хола Мохала. Всекидневно през него минават по 10 000 души, а Балдев Синг дори изнасял проповеди.

Малко по-късно той починал и чак след смъртта му се разбрало, че е бил болен от КОВИД-19. Седмица по-късно 19 негови роднини вече са заразени.

Според БиБиСи властите в Пунджаб са издирили 550 души, които имали директен контакт с Балдев Синг. За всеки случай обаче те са изолирали 20-те най-близки села.

Индия има 640 случая на заразени, 30 от които в Пунджаб. В страната обаче все още се тестват твърде малко хора, така че числата би трябвало да са много по-големи.

Това е вторият подобен случай в Индия за дни. Предишният бе в Билвара – град в Раджастан. Там в изолация са 7000 души в села около града. Причината е, че пациент заразил група доктори, които доскоро преглеждали във въпросните села.

Индия е под три седмична карантина от четвъртък насам.

- реклама -