Промоции за Никулден, цената на шарана тръгна надолу

Паламуд и шаран ще са най-предпочитаните риби за този Никулден, смятат търговци

Още преди седмица във Варна имаше прогнози, че предпочитаната риба за празника тази година ще е паламуд и цената му рязко тръгна нагоре, като на борсата удари 9 лв. за килограм. Не е изключено в празничния ден да скочи до десетарка.

Там живият шаран е 6 лв./кг и ще запази тази конкурентно ниска цена, а толстолобът е 3 лв.

В същото време хипермаркетите обявиха промоции и пуснаха цял нечистен шаран на 5 лв. за килограм. Чистеният е с лев-два по-скъп. Промоции ще има и на другите видове риба.

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и инспектори от Агенцията по безопасност на храните започнаха засилени проверки на рибата и рибните продукти, предлагани в търговската мрежа, тържищата, ресторантите и заведенията за обществено хранене.

Проверки ще има и по акваторията на Черно море и река Дунав

Те ще бъдат извършвани съвместно с Изпълнителна агенция „Морска администрация„ и Гранична полиция. Засилените проверки започват от днес и ще продължат до 6 декември включително. След това водоемите и обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който регулярно инспекторите на ИАРА извършват.

През месец ноември 2016 година, инспекторите на Агенцията в страната са извършили 1 283 проверки , при които са съставени 64 акта за установяване на административни нарушения. Иззетото количество риба за периода от 1 до 30 ноември е 953 кг. Инспекторите са конфискували 6 970 метра мрежи и риболовни принадлежности, сред които шест лодки, десет въдици и два винтера.

 

 

 

 

- реклама -