Променят мандатите в близо 1/3 от изборните райони

В близо 1/3 от изборните райони броят на мандатите ще бъде променен. Това стана ясно от интервю за БНР на председателя на ЦИК Камелия Нейкова.

„Първо трябва да бъде издаден указ на президента за насрочване на изборите. След това очакваме неговия указ, с който той ще определи наименованията и границите на изборните райони. Въз основа на това трябва да вземем нашето решение за броя на мандатите по изборни райони“, заяви тя.

Нейкова посочи, че ще бъдат съобразени няколко обстоятелства.

Едното е разпоредбата на Изборния кодекс, останала непроменена – според нея не може в един изборен район да има по-малко от четири мандата.

Въз основа на данните на НСИ след последното преброяване на населението ЦИК ще определи броя на мандатите за всеки многомандатен избирателен район.

По думи на Нейкова в около 1/3 от изборните райони се очаква да има промяна в броя на мандатите. Решение по въпроса се очаква през следващата седмица.

Тя отбеляза, че когато изборите са редовни – веднъж на четири години, може да има по-стройна организация. А също и по-дългосрочно планиране на разяснителната кампания и на обучението на членовете на секционните избирателни комисии.

В навечерието на избори често се оказваме с промяна в изборното законодателство и трябва в спешен порядък ЦИК да организира тези дейности, поясни Нейкова.

По нейни думи

бюлетината за машинното гласуване

трябва изглежда така, както законодателят предвижда.

„След като избирателят гласува с машина, трябва да се отпечата бюлетина, върху която е изписан отразеният вот, след което трябва да се сгъне по начин, който не позволява да се разкрие тайната на вота, и на гърба да се постави печат от СИК. Не можем да говорим за бюлетина за машинно гласуване от порядъка на 50-60 см, каквато е обичайно дължината на една хартиена бюлетина“, разясни тя.

Според нея е добре органите, които провеждат удостоверителната процедура, да имат по-публична дейност. За да не остане нечута поканата за присъствие на тази процедура.

От ЦИК призовават за повече спокойствие, защото след като е станало ясно, че ще има избори, е започнало да се създава напрежение около това дали ще има, или няма да има хартия, дали ще работят, или няма да работят машините.

„Хартия ще има. Изборите ще бъдат произведени“, увери Нейкова.

Тя посочи, че членовете на СИК ще получат възнаграждение, не по-малко от 1/4 от минималната работна заплата, т.е. около 195 лева.

За сравнение, на последния вот през октомври те са получили около 85 лева.

ЦИК готови за избори на 2 април

Проведени са срещи с представители на МС, като утре предстои още една

- реклама -