Променят банковите такси от август

От 1 август тази година се очаква някои банкови такси да станат по-високи, а други – по-ниски. От същата дата плащанията по банкомат с дебитна карта стават безплатни.

Според европейските изисквания всяка година централната банка е задължена да публикува анализ на средните цени на банковите такси.

Според разчетите на БНБ пределните такси на някои банкови услуги трябва да поевтинеят, а на други – да поскъпнат от 1 август тази година. Банките трябва да съобразят своите банкови такси със средните цени, определени от Централната банка.

Така например от август трезорите трябва да намалят таксата за откриване на разплащателна сметка. Откриването на сметка би трябвало да струва максимум 1,79 лв., докато сега лимитът на цена на тази услуга е 2,16 стотинки. А когато към сметката има и дебитна карта, таванът на цената на таксата от 1,92 стотинки ще стане 1,32 лв. В същото време обаче обслужването на разплащателна сметка ще поскъпне.

По-скъпо може да стане тегленето на пари в брой от сметката в офиса на банката, тъй като средната такса за суми до 1000 лв. ще нарасне от 89 стотинки до 1,02 лв. От 1 август по-скъпо вече ще струва и тегленето на пари с дебитна карта от банкомат на друга банка.

- реклама -