Кодекс на труда, промени, депутати, парламент
Снимка: БГНЕС

Промените в Кодекса на труда скараха депутатите

С остър спор и взаимни обвинения между управляващи и опозицията стартира днешното заседание на парламента, на което депутатите отново ще гласуват на второ четене превърналите се в спорни промени в Кодекса на труда.

Това предаде БГНЕС.

Част от новите текстове предвиждат повишаване на извънредния труд от 150 на 300 часа, увеличение на периода на отчитане на сумарното изчисляване на работното време, както и разширяване на обхвата на еднодневните трудови договори.

Именно срещу това се обяви опозицията, която за пореден път днес предложи точката да отпадне от дневния ред на парламента. Първо такова предложение отправи Николай Иванов от т. нар. прогресивни социалисти (депутатите, напуснали групата на БСП – бел. ред.), а след това и Георги Свиленски от левицата. Аргументите им се припокриваха – промените нарушават правата на трудещите се, но и двете предложения бяха отхвърлени от мнозинството.

Кристиан Вигенин пък премести спора върху пленарното заседание от петък, миналата седмица, което бе прекъснато поради липса на кворум, с което депутатите от опозицята успяха да спрат промените. Той обвини председателя Цвета Караянчева, че не е провела предвидения за тогава парламентарен контрол, въпреки че правилникът го позволява.

„Радвам се, че четете вече правилника. Хубаво е за четири години да го прочетете поне два пъти. Нямаше как да продължим заседанието“, отговори от своя страна председателят и допълни: „Нямаше кой да проведе парламентарния контрол“.

След поредица от реплики и дуплики спорът продължи.

„Да работим в диалогичен тон“, призова Георги Свиленски. „Ще работим, ако идваме на работа“, отвърна му Караянчева, напомняйки за честото отсъствие на колегите му от пленарната зала.

В крайна сметка работата на парламента върху промените в Трудовия кодекс продължи.

- реклама -