Промените в климата: Ще продължат ли безснежните и топли зими?

Промените в климата: Ще продължат ли безснежните и топли зими? Проливни дъждове и ветрове връхлетяха някои части на страната през последните дни, но снегът все още не е изненадал никого. По данни на климатолози, тази зима е възможно да се окаже най-топлата у нас.

До момента температурата е с 5 градуса

по-висока от обичайното. Това според експерти е новото нормално за студения сезон у нас, защото трендът на повишение на средните температури в България от началото на века е с около 0,5 градуса на десетилетие.

Къде е снегът, питат се хората

и се шегуват, че пролетта идва вече през януари.

Симеон Матев – доктор по климатология: „Може би сме на прага да имаме най-топлата зима, откакто имаме измервания. Това ще се реши обаче от февруари, който държи скрития коз. Средата и краят на следващата седмица вече температурите

ще си бъдат с типично зимни стойности.

Не се очакват някакви сибирски студове, но пък едни температури от порядъка на минус 6 до минус 8 – 10 градуса в края на следващата седмица не са изключени“.

Земеделците не се оплакват.

Ангел Вукодинов показва полето си с ечемик и прогнозира добра реколта.

Ангел Вукодинов, зърнопроизводител: „Наистина той е в една оптимална фаза, даже и повече от добра, би било предпоставка за една добра реколта, ако ние си свършим работата и природата си свърши работата.

Ако нямаме големи, екстремни ситуации

от тук нататък, ако има студове да има преди това сняг, може да очакваме една нормална, добра реколта“.

Учените обаче не крият опасенията си за реколтата, ако февруари поднесе изненади.

Проф. Иван Янчев – Аграрен университет – Пловдив: „Ако да речем може да се случи

февруари месец да паднат температурите

до минус 15 – минус 20 градуса за около 24 часа или за 2 денонощия, почти е сигурно, че 20-30 процента от посевите могат да измръзнат“.

Топлите зими се превръщат в тенденция.

Симеон Матев – доктор по климатология: „Последните 4-5-6 зими това необичайно топло време се повтаря многократно и прилича не на ненормално, а на новото нормално. Ние трябва да свикваме с тази нова нормалност“.

Топлото време ще се отрази добре

на сметките, но създава други битови проблеми.

Николай Николов: „За мен топлото време има три много лоши черти – първата е грипа, второто е, че не мога да карам сноуборд и ски и третото – най-лошото, поне за мен е, че зелето се разваля. От грипа мога да се излекувам, след 2 седмици може да има сняг, а никой няма да ми върне киселото зеле“.

Снегът и студът вероятно ще се върнат през следващите седмици. Време е вече да ни изненадат.

- реклама -