времето

Промените на времето: От 2 до 32 градуса през май, днес облаци и дъжд

През следващото денонощие облачността над страната ще е разкъсана, предимно значителна. На места ще има краткотрайни валежи, в повечето райони – слаби,

но в Югозападна България, където в следобедните часове ще се развива купеста облачност, на изолирани места ще са временно интензивни.

Ще духа до умерен, в Източна България за кратко и силен вятър от изток-североизток. Ще бъде сравнително хладно за периода.

В събота максималните температури ще са между 16 и 21 градуса, в София – около 17 градуса. Вечерта над много райони облачността ще намалее.

Най-ниските температури през май у нас ще са между 2 и 7 градуса, а най-високите – между 27 и 32 градуса,

съобщиха за БТА от Отдела „Метеорологични прогнози“ в Националния институт по метеорология и хидрология.

През май се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса,

по Черноморието и във високите полета – 15-16 градуса, в планините – от 2-5 градуса по високите части над 2000 метра, до 12-14 градуса в по-ниските.

В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата. Месечната норма на валежите е между 50 и 70 литра на квадратен метър,

по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и припланинските райони – от 70 до 140 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на май температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, като все още през първите дни по високите котловинни полета са възможни слани.

В началото на месеца валежи ще има на малко места и ще бъдат предимно слаби.

В Югозападна България, където в следобедните часове ще се развива купеста облачност, е възможно валежите временно да са и по-интензивни.

На повече места, главно в Южна България, ще са валежите на 3 май.

През втората половина на десетдневието, с развитието в следобедните часове и до полунощ на по-мощна купесто-дъждовна облачност,

ще има условия за по-интензивни краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури.

През второто десетдневие температурите ще се повишават,

към средата на периода ще станат близки, а през втората половина и по-високи от обичайните.

Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове с развитие на купеста облачност.

През повечето дни вероятността за валежи е малка, но все пак не са изключени локални краткотрайни превалявания.

По-голяма вероятност за валежи на повече места има в средата и в края на десетдневието.

През третото десетдневие тенденцията е въздушната маса над страната да става все по-неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд.

След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

До средата на периода температурите ще останат по-високи от обичайните, впоследствие слабо ще се понижат и до края на месеца ще са близки до средните.

- реклама -