Промени в Закона за туризма ще намалят бюрокрацията и на туристическия бранш

С промените в Закона за туризма ще се намали административната тежест върху бизнеса. Това каза в Троян министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с представители на бизнеса.

Ние обработваме около 26 регулаторни режима, свързани с регистрите и местата за настаняване и хранене, екскурзоводи, планински водачи, балнео и СПА хотели. С промените в Закона за туризма предстои голяма част от документите, които изискваме, да отпаднат и да се набират по служебен път. Предложили сме да отпадне и прекатегоризацията на местата за настаняване, като в тази връзка създаваме туристически инспекторат. Няма да отпаднат проверките на място, които ще правим, но ще отпаднат изискванията на всеки 5 години да се прекатегоризирате и да подавате документи“, каза още Николина Ангелкова.

Контрол върху услугите

Ще засилим контролът, за може услугите, които се предлагат да бъдат със съответното качество. Това каза още Николина Ангелкова.

Във връзка с идеята да отпадне прекатегоризацията на местата за настаняване, министърът обясни, че министерството на туризма ще проверява на място всеки кандидат. „Предстои да обсъдим кой е оптималният вариант. Ще се проверява на място. Ако се констатира несъответствие с изискванията на закон, ще се пристъпи към отнемане на звезди“, посочи Ангелкова.

„Предстои облекчаване на процедурата, съгласно исканията, които сме получили и от голяма част от вас, така че максимално ще работим в посока намаляване на административната тежест. От друга страна със сигурност ще засилим контролът, за може услугите, които се предлагат да бъдат със съответното качество“, подчерта още тя.

„Предстои ни да финализираме Националната програма за туристическа реклама, така че отново ще разчитаме в сътрудничество с общините на съвместната билборд кампания, която проведохме миналата година, за това на територията на една община да се рекламира друга. Това е една много добра инициатива, която ние със сигурност ще продължим. Ще продължим и надграждането на онлайн платформата „Обичам България“.

Продължаваме с надграждането на онлайн регистъра на туристическите атракции с цел максимално да популяризираме всичко, което се предлага на територията на съответната община. Заедно с Руската федерация разработваме така наречените религиозни маршрути“, отчете министър Ангелкова.

- реклама -