Зоран Заев Македония референдум

Промени в правителството в Северна Македония

Промени в правителството, а предсрочни парламентарни избори ще има в Северна Македония. Продължаването на евроатлантическата политика и политиката на интеграция е заключението от дебата в рамките на деветата сесия на Централния съвет на управляващата СДСМ, която се провежда тази вечер в Охрид.

Лидерът на СДСМ и премиер Зоран Заев обясни в изявление пред медиите, че политиката на възприемане пред обществеността е с цел затвърждаване на очевидното евроинтеграционно бъдеще на страната.

„В допълнение към факта, че процесите на ратификация на членството ни в НАТО се движат отлично, втората цел е, след 15 години опити, да получим дата за започване на преговори за членство в ЕС. Получихме уверения от държавите-членки, че Европейският съвет ще направи заключение на 20-21 юни, а в същото време Бундестагът ще ратифицира доклада през септември и датата ще ни бъде дадена през октомври“, заяви лидерът на СДСМ.

Той подчерта, че удължаването на времето за доклада и на самата дата на преговорите се дължат на провеждането на избори за Европейски парламент. Ако това е причината за удължаването на решението за датата на преговорите, е важно решението да бъде взето окончателно, дори и това да стане през октомври.

„Два или три месеца не са толкова важни. Всичко това не ни поставя в състояние да съкратим времето на всякакви политически промени и да вземем решение, което е най-подходящо за държавата и за гражданите, а именно да сложим край на идеята за предсрочни избори и правителството да продължи с целия си капацитет, като се посвети на реформите, но и на икономическите перспективи като приоритет за тази година, каза Заев.

- реклама -