Промени в Изборния кодекс премахват номерата на партиите в интегралната бюлетина

Вносителите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" искат отлагане на машинното и електронното гласуване във всички секции

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха промени в Изборния кодекс, които предвиждат отпадане на номерата пред партиите, коалициите и инициативните комитети в интегралната бюлетина. Управляващите отлагат машинното и електронното гласуване във всички секции, съобщи БНР.

Отпадането на номерата цели да се избегне така нареченият феномен „15/15“ , при който гласоподавателите погрешка дават преференция на кандидатите за депутати, евродепутати и общински съветници, чиито номера в листите съвпадат с номера на формацията.

ЦИК ще продължи да тегли жребий, но чрез него само ще се определя начина, по който са подредени партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината.

Управляващите предлагат да се отложи въвеждането на машинното гласуване във всички секции.

То трябваше да е факт за евроизборите догодина. Предвижда се ЦИК да продължи да определя секциите, в които да има машини за гласуване, като броят им трябва да бъде не по-малко от хиляда.

Резултатите от гласуването ще се сумират с резултатите от хартиения вот. Машинното гласуване обаче няма да се провежда в секциите с по-малко от 300 избиратели в чужбина, в лечебните заведения, домовете за стари хора, и на корабите с български флаг, предвиждат още внесените днес поправки в Изборния кодекс.