На първо четене: Приеха двата антикорупционни законопроекта (Видео)

На първо четене: Приеха двата антикорупционни законопроекта.

След дебатите между народните представители за приемане на Законопроекта за противодействие на корупцията с вносител Кирил Петков и група народни представители, както и Законопроекта за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, внесен от Министерски съвет, последва гласуване и приемане на първо четене и на двата законопроекта, предаде БГНЕС.

Законопроект внесен от Кирил Петков и група народни представители беше подкрепен с 138 гласа „за“, а законопроектът внесен от Министерски съвет получи 113 гласа „за“.

Това обаче стана след близо 4 часа, в които се чуха изказвания на редица депутати, някой от които доведоха и до спорове.

Петър Петров от „Възраждане“ обвини „Продължаваме промяната“, че са преписали 77% от своя законопроект от сега действащия закон на ГЕРБ.

Той коментира, че в законопроекта на ПП е записано, че вместо на разследващите инспектори да се даде да използват системи като ГРАО например, е записано, че те ще могат да използват безплатен градски транспорт и хумористично посочи, че може би трябва да им се даде и безплатна карта за фитнес, с която да борят корупцията.

„Знаете ли как се казва, когато препишеш законопроект на ГЕРБ, президентът ви го каза, нарича се шарлатания“, каза той.

Милен Матеев от „Продължаваме промяната“ пък му отговори, че „с по-малко от 1 процент промяна в конституцията можем да променим държавното устройството на страната“, каза той.

Смиляна Нитова от БСП каза, че ще подкрепят и двата внесени законопроекта за противодействие на корупцията. „Борбата с корупцията е дълъг и сложен процес. Гражданите имат очаквания към нас да създадем добър закон.“, категорична е тя.

Председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров посочи: „Трябва да предприемем конкретни действия и да се концентрираме на резултатите.

Няма никой над закона и когато бъдат нарушени правилата, следва да се понесе отговорността и най-вече трябва да се понесе от хората, които са по най-висшите етажи на властта, защото по този начин ние даваме пример за цялото общество’, каза той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира, че тези антикорупционни законопроекти са били поставяни като гаранции и залог за правителство преди и сега наблюдаваме същото. 

„Според нас и двата законопроекта имат много слабости и трябва много работа за отстраняване на тези слабости.„, каза тя и добави, че те ще подкрепят и двата законопроекта.

„Ние сме сигурни, че за да работи, който и да е орган създаден със закон, на първо място тя трябва да бъде натоварена с доверието на българските граждани, политиците и нашите партньори.

Ако не започнем да спираме езикът, който използваме спрямо българските институции, ако не се опитаме да се противопоставим на ползването им като бухалки, всички заедно, доверието в българските институции никога няма да го има.“, категорична е тя.

Атанасова заяви, че е крайно време е да спрат с политическото говорене.

 

Със законопроекта се създава самостоятелна Комисия

за противодействие на корупцията като колективен орган, състоящ се от председател и четирима членове, избирани от Народното събрание, а действащата КПКОНПИ се трансформира в Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Според мотивите на предложения от Министерския съвет законопроект основна цел на промените е създаването на ефективен орган за борба с корупцията, който да съсредоточи в себе си само онези правомощия, които пряко засягат

превенцията и противодействието на корупционните престъпления.

В него трябва да се концентрират анализаторски, оперативен и разследващ потенциал.

Със законопроекта се предлага тези функции да се слеят в една нова Комисия за противодействие на корупцията.

 

- реклама -