Променете сами света около себе си

Понякога самотата и отчаянието ни връхлитат, защото наистина сме сами и отчаяни и не виждаме изход от ситуацията. Друг път смятаме, че сме захвърлени на пустинен остров без реална причина

Понякога забравяме, че светлината в тунела идва от слънцето и смятаме, че е от идващия срещу нас влак, който ще ни помете. Друг път сами си слагаме тъмните очила и не можем да видим красотата на днешния ден.

Често можем да избягаме от самотата и отчаянието, ако направим първата крачка към хората около нас. За това обаче винаги ни трябва самочувствие. Добре е да има, някой, който да ни даде кураж и да ни каже, че всичко е нашите ръце и че можем сами да променим живота си. Ако нямате такъв близък, запомнете следващите съвети. Те могат да променят съдбата ви.

Спрете да се самосъжалявате. Хленченето не помага, а само задълбочава проблемите.

Събуждайте се сутрин с настройката, че ви предстои най-прекрасният ден в годината. Постарайте се и можете да го направите точно такъв.

Не се пречупвайте при първата пречка и не си казвайте веднага: „Знаех си, че при мен няма как да се получат нещата“. Не очаквайте, че всичко трябва да върви по мед и масло, а вие да му се наслаждавате отстрани. Не забравяйте, че светлината ни показва красотата на света и пътя, по който да вървим. Но благодарение на мрака виждаме звездите. А тяхната светлина често е по-благотворна и от тази на слънцето. Популярният писател Зиг Зиглар твърди, че не може да нагодите всяка житейска ситуация по своя мярка, но можете да нагодите отношението си така, че да бъде по мярка на всяка ситуация.

Според Шекспир именно нашата мисъл създава представата за добро и зло. Затова ако нещо не ви харесва, погледнете го от друг ъгъл, поставете се на мястото на друг човек и опитайте да прецените ситуацията отново. Никога не губете вярата в собствените си сили. Опра Уинфри смята, че най-великото откритие на всички времена, е фактът, че човек може да промени бъдещето си, като просто промени отношението си към живота.

А Сет Годин допълва: „Оптимизмът е най-важната човешка способност, защото ни позволява да развиваме идеите си, да подобряваме живота си и да се надяваме на по-добро утре“.

Всеки наш ден е уникален и няма да се повтори отново. Нека не го пропускаме, нека не го оставяме да изтече през дупките на нашия негативизъм, на нежеланието ни да си помогнем сами, на мързела или липсата на самочувствие.

Всяка сутрин си казвайте, че имате сили да промените света около себе си. Довършете започнатото вчера и подгответе почвата за вашето утре, но не забравяйте, че най-щастливият миг е именно сега. Затова му се отдайте с цялото си сърце и душа. Успех!

- реклама -