Проливни валежи и силен вятър. Жълт код в 5 области

Жълт код е обявен в 5 области на Източна България заради интензивни валежи.

Кодът е в сила за областите Хасковска, Ямболска, Добричка, Варненска, Бургаска. В последните 3 области по Черноморието ще духа и силен вятър. В следобедните часове вятърът от северозапад ще има пориви 18-20 м/с (8 бала по Бофорт). Ще има значителни валежи от дъжд. Количествата ще достигат 20-25 л/кв.м. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

В сутрешните часове в Западна България валежите ще спрат, а в Източна ще продължи да превалява.

През деня значителни по количество ще са валежите в източните райони.

След обяд и в Източна България ще спират. От запад на изток облачността ще се разкъсва и намалява. Вятърът от северозапад ще се усили и ще бъде умерен до силен, уточниха от НИМХ.

Минималните температури ще са между 6° и 11°, максималните от 11-12° в Североизточна България, където облачността ще се разкъса най-късно, до 17-18° в Югозападна.

Над планините

Преди обяд ще е предимно облачно, с валежи от дъжд, над 2100 метра от сняг. Около обяд от запад валежите ще спират, облачността се разкъсва и намалява. Ще духа силен, временно и бурен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра около 3°.

По Черноморието

Ще е предимно облачно. Преди обяд ще има валежи, на места ще са значителни по количество. Сутринта вятърът ще бъде предимно от юг, по-късно ще се ориентира от северозапад и ще се усили, ще бъде умерен до силен. Максималните температури ще са 14°-16°. Температурата на морската вода е 20-21°.

Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

- реклама -