ВСС

Прокурорите избират нов член на ВСС

Точно в 8.00 ч. в централното фоайе на Съдебната палата в София, председателят на Общото събрание на прокурорите Виктор Малинов – прокурор във Върховна административна прокуратура, обяви началото на изборния ден за член на ВСС.

Кандидат в изборната процедура е Евгени Иванов – прокурор във Военно-апелативна прокуратура.

Право на участие в избора имат 1531 прокурори, от които 1312 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет.

Протест съпътства избора на нов член на ВСС.

Членове на младежката организация на „Да, България“ протестираха пред Съдебната палата, докато вътре се провежда изборът за нов член на Висшия съдебен съвет.Те призоваха прокурорите да не гласуват за единствения кандидат Евгени Иванов, защото според тях, по този начин главният прокурор Иван Гешев „превзема структурите“.

сн. БГНЕС

Харалан Добрев от „МлаДа България“ се възмути от факта, че за пореден път кандидатът за овакантеното място е само един, както бе и при избора на Гешев за главен прокурор.

„Евгени Иванов е поредният човек от тази номенклатура. Той е върл защитник на Гешев и неговия начин на работа. Гешев за пореден път си издига човек, който да го защитава във ВСС и по този начин те да имат мнозинство, за да не може да се предприеме нищо срещу Гешев, нито срещу инспектората на ВСС, нито при важните гласувания“, заяви той и подчерта, че това е опит за окупация от страна на главния прокурор.

- реклама -