протест, следователи, прокурори

Прокурори и следователи от цялата страна излязоха на протест заради закриването на специализирания съд и прокуратура

Прокурори, съдии, следователи и служители от цялата страна излизаха на протест.

Повод за това станаха одобрените на първо четене в Правната комисия на Народното събрание от „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“, „Има такъв народ“ и БСП промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се цели закриването на специализираното правосъдие.

Протестът започна с масово мълчаливо присъствие. На място пристигна и главният прокурор Иван Гешев.

„Тук съм като магистрат, не като главен прокурор, за да подкрепя колегите си, които искат да подкрепят правата на гражданите. Пожелавам на всички българи светли празници“, каза Гешев.

„С лобистко законодателство се опитват да се осуетят разследванията срещу тероризъм и шпионство. Кой има интерес от това“, попита говорителят Сийка Милева. Тя каза, че ще бъдат сезирани европейските институции.

сн. БГНЕС

Прокурорите писаха и на президента: Има опасност от нарушаване на Конституцията и устоите на правовата държава.

„Защо този законопроект се случва точно сега, попитаха магистратите, като припомни преди две години специалният мониторинг. Тук сме, защото сме с убеждението, че гражданските права са в опасност. Изземват се компетенции и функции, така се посяга на разделението на властите. Така няма да има ефективно правосъдие. Никога не сме твърдели, че борбата с корупцията по високите етажи на властта е лесна. Това са реални факти и обстоятелства. Магистратите се чувстваме застрашени като функционален имунитет“, казаха протестиращите.

Още преди година предупредихме по време на протестите, че ще се посегне на закона, каза Сийка Милева. Така хора, които разполагат с големи средства, ще избегнат правосъдието, смята тя.

- реклама -