сн. БГНЕС

Прокуратурата: Зам.-министърът на екологията Красимир Живков е арестуван за 24 часа

Зам.-министърът на екологията Красимир Живков е арестуван за 24 часа. Това съобщи Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Задържани са и други 5 лица. По-рано днес при излизане от сградата на екоминистерството Живков заяви, че не е арестуван.

Днес са претърсени повече от 40 адреса на територията на цялата страна във връзка с досъдебно производство срещу организирана престъпна група, в която участват длъжностни лица – зам.-министър и бивш директор на РИОСВ-Плевен, уточни Милева.

сн. БГНЕС

Акцията е проведена на територията на София, Правец, Плевен, Пловдив, Монтана, Смолян, села от община Кюстендил и др. В нея са участвали прокурори и следователи от специализираната прокуратура, ДАНС, Жандармерията.

Към момента са събрани множество доказателства, от които се установява, че заместник-министърът на екологията Красимир Живков е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия. Свидетели твърдят, че той индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции. Ако служители отказвали да му съдействат били освобождавани или принуждавани сами да напуснат министерството.

сн. БГНЕС

Всяко дружество, което генерира опасен отпадък е длъжно до една година да го изнесе от страната или да го предаде на друго дружество за преработка или оползотворяване. За да се изнесе опасния отпадък обаче е нужна нотификация от МОСВ.

Живков отказвал издаването на нотификации и така принуждавал фирми да предават отпадъка на определи и контролирани от него дружества, които имат разрешение за преработката им на територията на страната.

Такъв е заводът за акумулатори на братя Бобокови в Монтана.

Според разследването предприятието се е възползвало от схема за отпадъци. От производството им се генерирали промишлени отпадъци, които трябвало или да се изнесат за оползотворяване в Германия например, но това струвало много пари. Със съдействието на зам-министър Красимир Живков заводът изпращал отпадъците от производството на контролирани от него дружества. Така се спестявали много пари и се криели данъци.

 

 

- реклама -