Прокуратурата за поисканите депутатски имунитети: Действаме само в следствие на събрани доказателства

прокуратура

Обвиненията на Прокуратурата не са следствие на изказвания или гласувания на народни представители, а в следствие на събрани доказателства

Това заяви категорично говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова по повод поисканите днес имунитети на 6-ма депутати.

„От политиците можем да очакваме само политически изказвания, политическо обяснение на действията на Прокуратурата. Прокуратурата действа спрямо закона и доказателствата, които е събрала. Не мога да приема твърденията, че Прокуратурата действа, защото народните представители са правили изказвания. Проверките за Георги Михайлов и Борис Кърчев приключиха първи. Два дни по-късно приключи тази за Елена Йончева. А два дни преди нея за тази за Веселин Марешки и другите двама депутати. Целта е да не се залива НС всеки ден с искания за имунитет“, обясни още говорителят на главния прокурор.

Спецпрокуратурата е завела досъдебно производство на 31 август тази година по сигнали срещу народния представител от БСП Елена Йончева.

Извършена е проверка и в ДАНС и в публичните регистри за пране на пари в особено големи размери

Това обяви на извънреден брифинг говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

БСП Елена Йончева концесия летище София

„През 2012 година е взето решение за създаване на съвместно дружество, което е една офшорна компания, регистрирана през 2011 година на Вирджинските острови. То се казва „Офроуд“ ООД. Една от компаниите участва с 320 000 лева. Установили сме, че новообразуваното дружество е открило банкова сметка в КТБ имало е и разплащателна сметка. Елена Йончева е била управител на новото дружество и тя е могла да разполага със сумите“, обясни Арнаудова.

Депутатът Кърчев пък не платил данъци за 320 хиляди лева

„Считаме, че народният представител Борис Кърчев чрез документи с невярно съдържание е успял да не плати данъчни задължения в особено големи размери – ДДС за над 320 хил. лева“, разкри още Румяна Арнаудова.

Тя обясни, че сигналите срещу него са постъпили от НПО и граждани с твърдения, че докато е бил съдружник във фирма, е осъществявал престъпни схеми, довели до ощетяване на фиска на Република България.

„Установени са достатъчно доказателства за две данъчни престъпления. От него е приложена същата схема, но като управител на друго дружество“, каза още говорителят на главния прокурор.

24 млн. лева дългове за другия БСП депутат, чиито имунитет бе поискан днес

От прокуратурата уточниха, че докато Георги Михайлов е бил изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София е бил са натрупани задължения в размер на повече от 24 млн. лева.

Приложени са и договори само и единствено подписвани от него. Договорите са оценени като явно неизгодни сделки. Има извършена безстопанственост, действията му не защитават в пълна степен интересите на болничното заведение“, посочи прокурор Румяна Арнаудова.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемането на имунитетите на шестима депутати. На депутата от БСП Георги Михайлов по обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори като директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София. На депутата Елена Йончева, обвинена в изпиране на пари в особено големи размери, както и за финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“, прикривани чрез офшорна компания. В парламента двамата обявиха, че се отказват от имунитетите си.

На лидера на „Воля“ Веселин Марешки, както и на депутатите Кръстина Таскова и Пламен Христов по обвинение за отправени заплахи към собственици на аптеки, с цел да ги принудят да закупуват лекарства и лекарствени средства само от една фирма. Веселин Марешки е бил съдружник и управител на фирмата, Кръстина Таскова и Пламен Христов са били регионални мениджъри. Лидерът на „Воля“ посочи в Народното събрание, че тримата още не са решили дали да дадат имунитетите си.

„Ако НС даде разрешение за възбуждане на наказателно производство, ще бъдат повдигнати по още едно обвинение на тримата депутати от „Воля“. Без да се изменя вече повдигнатото им обвинение за изнудване“, обясниха от прокуратурата днес.

„За депутатите от „Воля“ това е едно и също съдебно производство. Същото, за което миналата година тримата дадоха съгласие да се провежда наказателно производство. Бяха разпитани още свидетели, собственици на аптеки, които потвърдиха за упражнена спрямо тях принуда. В момента не сме изправени пред изменение на обвинението. Касае се за същото обвинение с ново престъпление. За тези престъпления се предвижда повече от 3 години „лишаване от свобода“, категорична бе Арнаудова.