Голямата Бирма

Прокуратурата и спецчасти влязоха в заведенията на Бирмата – ВИДЕО

Спецчастите изведоха от „Сръбски ресторант Бест“ в София един от заподозрените за участие в организираната престъпна група. Става въпрос за перничанина Евлоги Станоев, по-известен като голямата Бирма.

Специализирана акция се провежда от сутринта в емблематичния столичен ресторант „Кошарите“, които по настоящем се казва „Сръбски ресторант Бест“, както и в друго заведение „Везувий“. На място има жандармерия, а ресторантите са затворени. Прокуратурата извършва претърсвания и изземвания.

На този етап няма арестувани, тъй като проверяваните лица по закон присъстват на обиските. Към края на деня ще бъде преценено дали и на кой ще бъдат повдигнати обвинения, обясниха от прокуратурата.

„Везувий“, който се намира в столичния квартал „Иван Вазов“, се свързва с Лидия Станоева. Тя е майка на Георги Станоев – Бирмата, който е бивше гадже на фолк певицата Преслава. „Сръбски ресторант Бест“ пък е собственост на бащата – Евлоги Станоев – Голямата Бирма, съобщи Канал 3.

Търсят тарторите на престъпната група, управлявала разкритите в края на август фабрики за незаконни цигари

„Районна прокуратура Пловдив ни изпратиха делото във вторник. От тогава събираме доказателства за по-високите ешалони на престъпната група, защото до сега са повдигнати обвинения само на хора, които са били на по-ниско ниво – работници и шофьори. От сутринта претърсваме домашни адреси, офиси, ресторанти“, заяви зам-главния прокурор Иван Гешев.

На 24.08.2018 г. Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за държане на акцизни стоки без бандерол – цигари. Лицата бяха установени в четири незаконно работещи фабрики на територията на страната – в гр. Дупница, в гр. Горна Оряховица и в гр. Тутракан. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.

По думите на Гешев печалбата е възлизала на около 10 млн. лева месечно. Той не пожела да каже дали има връзка между работата на тези фабрики и разбитите в Пещера, за които бе арестуван бизнесмена Миню Стайков.

Продукцията се изнасяла и разпространявала както в страната, така и в чужбина. Във всички фабрики имало спални помещения и 12 бани и тоалетни. Работата била денонощна.

Оборудвани са били също така фитнес имали и готвач

Фабриките са се намирали на различни места – старо военно поделение, производствени цехове на закрити фабрики. Или са нямали изобщо прозорци, или прозорците им са били изцяло затъмнени. Пространството наоколо до 250 м е било проследявано със сензори за движение и видеокамери.

Иззети са 42 тона акцизен тютюн, готов за производство на цигари на стойност 7 милиона лева. От прокуратурата са категорични, че дейността носила солидни печалби на създателите на мрежата. Те имали собствени мотокари, товарни автомобили и микробуси за разнасяне на цигарите-ментета.

Работната ръка е набирана сред хора, останали без работа при закриване на тютюневи фабрики. До работата си те  били извозвани с три превозни средства със затъмнени прозорци – така, че никой да не знае къде точно отиват.

Работили по 15 дни вътре във фабриката без да излизат и без да имат право на връзка със семейството си. За този си труд обикновените работници са получавали по 1500 лв. заплата.

- реклама -