Прокуратурата привлече като обвиняеми двамата машинисти на влака убиец – ВИДЕО

Прокуратурата привлече като обвиняеми двамата машинисти на влака убиец, който взриви Хитрино. Димитър Михнев и Радослав Петков са задържани за 72 часа.

Те са настанени в психиатрични заведения в Русе

Съдебно-техническата експертиза сочи, че влаковата композиция е навлязла в гара Хитрино със 78 км/час, при ограничение 40/км в час. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя изложи подробности около разследването на трагедията

Налице е почти двойно по-висока скорост на влака от допустимата по закон

„Към този момент са изготвени две от важните експертизи – пожаротехническа и съдебно-техническа”, заяви Румяна Арнаудова.

Съдебно-техническата експертиза дава информация на прокурорите за това каква е била скоростта на влаковата композиция и с каква скорост е навлязла в гара Хитрино.

Композицията е трябвало да навлезе в отклонение, където да изчака идващия насреща пътнически влак и да се размине с него. Цистерните са дерайлирали точно на отклонението. Една от тях е била разхерметизирана и от нея под налягане е изтекло голямо количество пропилен, който се е разпространил във въздуха. Пропиленът е започнал да се разпространява във всички посоки и основно в посока североизток.

Той се е смесил с въздуха и след около 2 минути и половина настъпва възпламеняване на газовия облак от печка на твърдо гориво, разположена в детска стая в едно от разрушените жилища. След възпламеняването вълната на експлозията се ускорява значително и предизвиква взривна вълна. Продължава горенето и се запалват къщи, дървета, трева и други. Резултатът е 7 загинали и 26 лица с тежки, средни и леки телесни повреди, съобщи прокуратурата.

Тези данни са първоначални

Назначени са още много експертизи, но към този момент въз основа на данните от техническата експертиза наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура – Шумен е приел, че двама от машинистите са причинили най-тежкият резултат, като не са спазили правилата за движение, уредени в Закона за железопътния транспорт, както и в специална Наредба за техническа експлоатация на влаковете, каза Румяна Арнаудова.

Движейки се с надвишение на скоростта те са предизвикали дерайлиране на композицията, повреждане на вагоните, изтичане на газ и последвалия газ. При умишленото нарушаване на правилата за движение, по непредпазливост са причинили смъртта на 7 лица и телесни повреди на още 26 лица. Това престъпление е квалифицирано по най-тежкия състав на престъпленията по транспорта.

Прокурорът е разпоредил машинистите да бъдат консултирани от вещи лица психиатри, за да се установи в какво психическо състояние се намират. Ще бъде назначена и психиатрична експертиза. Тя ще отговори дали са вменяеми или не и дали с тях могат да се извършват процесуално-следствени действия.

Инцидентът в Хитрино не може да се дължи единствено и само на двамата машинисти, кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан, допълват от прокуратурата.

Топследователят Георги Илиев заяви пред Flashnews, че проблем с релсите е причина за трагедията в Хитрино. Ето неговата версия.

- реклама -