Русе

Прокуратурата в Русе проверява екозамърсяванията след протест на граждани

Окръжна прокуратура-Русе е разпоредила незабавна проверка във връзка със замърсяванията на въздуха в града през последните дни.

Обвинението се е самосезирало след медийни публикации и снощния протест пред общината, в който се включиха над 200 русенци.

Проверката трябва да приключи до три дни

Проверката ще бъде извършена от ОД на МВР – Русе, като прокуратурата е определила 3-дневен срок за приключването й.

Ако се докажи вина, предвиденото в Наказателния кодекс наказание е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5000 до 30 000 лева за онзи, който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води и др., и с това ги направи опасни за хората или животни и растения или негодни за използването им за културно- битови, здравни, земеделски и други стопански цели, уточняват от обвинението.

Кой е виновен?

В началото на седмицата екоинспекцията в крайдунавския град глоби с половин милион лева френския завод „Монтюпе“, от където през уикенда е било регистрирано изпускане на непречистени отпадъчни газове чрез вентилационната система.

В хода на проверката ще бъдат изискани всички документи от РИОСВ- Русе за извършените до момента замервания на атмосферния въздух в района на замърсяването и ще се снемат обяснения от длъжностни лица.

- реклама -