Италия влакове катастрофа разследване

Прокуратурата в Италия започна разследване след ЖП катастрофата

Прокуратурата в Италия започна разследване за непредумишлено убийство на повече от едно лице срещу неизвестен извършител след ЖП катастрофата, при която загинаха 27 души, а повече от 50 бяха ранени.

Спасителните екипи не намериха нови жертви след края на първия етап от претърсването на смачканите влакови вагони. Днес трябва да се проведен идентифицирането на телата на загиналите. Остава неясна съдбата на единия от машинистите. Има вероятност той да е откаран в болница в тежко състояние.

Италия влакове катастрофа разследване

От осемте вагона не е повреден само един, а три са напълно смазани.

Двата пътнически влака се сблъскаха малко след 11 часа вчера сутринта между Корато и Андрия в околностите на град Бари, главен град на областта Пулия, в участък, където има само един коловоз.

Междувременно италианските медии започнаха свое разследване, в което разобличават плачевното състояние в сферата на регионалния жп транспорт. Както посочва в. „Стампа”, от фондовете на ЕС са били отделени 180 милиона евро за реализация на вече одобрения проект за разширение на железния път между Корато и Андрия с изграждане на втора жп линия. Според изданието, средствата са на разположение на местните власти от 2007 година, но още не са завършили конкурсите за възлагане на обществени поръчки.

Италия влакове катастрофа Ренци разследване
Италианският премиер Матео Ренци на мястото на катастрофата

В. „Кориере дела сера” нарича трагедията „очаквана” и също акцентира върху проблемите с жп транспорта, особено в Южна Италия и в селските райони. „Еднорелсовите железни пътища и досега са много разпространени на Апенините – почти всичките във Вал д`Аосте (северозападна алпийска област), 90% в южните Молизе и Базиликате, над 80% на островите Сицилия и Сардиния”, изтъква вестникът. Той допълва, че най-големият проблем е липсата на съвременна система за вътрешна информация за движението на влаковете. Досега по линията, където стана последната катастрофа, машинистът е получавал указания по телефона, а в зоната на сблъсъка телефонната връзка не е била надеждна.

- реклама -