Белгия Лиеж нападение стрелба загинали тероризъм

Прокуратурата в Белгия разследва стрелбата в Лиеж като терористичен акт, нападателят вчера е излязъл от затвора

Белгийската прокуратура разследва като терористичен акт стрелбата в Лиеж.

Това предаде BBC.

Полицията твърди, позовавайки се на свидетели, че нападателят е викал „Аллах Акбар“ по време на нападението.

„Има елементи, които сочат, че това е терористичен акт“, каза Ерик Ван Дер Сиптип, говорител на белгийската федерална прокуратура, пред АФП.

Нападателят е застрелял служителите на реда с техните оръжия.

„Въоръжен с нож, той е следвал и нападнал двамата полицаи и, използвайки техните оръжия, ги е застрелял“, каза прокурорът Филип Дюлио на пресконференция.

 

При нападението загинаха общо четирима души, в това число двама полицаи, случаен минувач и стрелецът.

По информация на в. „Соар“ престъпникът е отнел оръжието на полицай при рутинна проверка на документи, застрелял е него и партньора му, а също така, вероятно случайно, е убил пътник в преминаваща по улицата кола, предаде ТАСС.

Телевизия RTL твърди, че престъпникът се казва Бенжамен Ерман, роден през 1982 година. Той е излязъл вчера от затвора, където е излежавал присъда за углавно престъпление. Там той общувал с „радикализирани затворници“, добави телевизията.

Стрелецът е бил в списъка за наблюдение заради неговите контакти с радикални ислямисти, казват източници близки до разследването.

„Той е бил заподозрян, че е бил радикализиран (в затвора)… бил е докладван за това, че възможно да е част от обкръжението на човек, събиращ хора за „Ислямска държава““, казва източник близък до разследването, който иска да остане анонимен.

- реклама -