Прокуратурата: Уведомиха ни за ареста на Борисов с факс, МВР: Искахме арест

Прокуратурата е била уведомена с факс за ареста на Бойко Борисов. Това обявиха

на извънреден брифинг

почти веднага след освобожването на бившия премиер и настоящ лидер на ГЕРБ.

Прочетете тук цялото изявление на Софийска градска прокуратура.

„След 10 часа днес в СГП с факс беше докладвано от ГДНП, че е образувано досъдебно производство за изнудване с участието на длъжностно лице, от което са причинени значителни имуществени вреди. Това заяви на брифинг говорителят на СГП Десислава Петрова.

„В рамките на досъдебното

производство по изнудване,

докладвано от ГДНП, са разпитани шестима свидетели, включително премиерът Кирил Петков. Неговият разпит е първото действие, с което е образувано досъдебното производство“, посочи тя.

До момента по делото били разпитани 6 свидетели, съобщиха от СГП. Включително премиерът Кирил Петков, с чийто разпит започнало делото срещу Борисов.

Петков разказал пред

разследващия полицаи за срещата с Лаура Кьовеши и твърдения на Божков, които бил чел в медиите. Петков не ги допълвал с нови обстоятелства.

„Показанията възпроизвеждат тези медийни твърдения на Божков“, казаха от СГП. Самият Божков не е разпитван по това дело, казаха от прокуратурата. От СГП разказаха и хронология на събитията от днес. След 10 часа дошъл факс, с който ГДНП ги  уведомили, че са

образували досъдебно производство.

Той е започнало с разпит на свидетел. Със същия факс били уведомени за задържането на тримата – Борисов, Горанов и Арнаудова.

Самият Васил Божков, който е споменат като изнудван по време на разпита на Кирил Петков, не е разпитван.

След това са извършени претърсвания

на трите адреса – на бившия премиер Бойко Борисов, на тогавашния финансов министър Владислав Горанов и на бившата директорка на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова.

По делото били разпитан и служител в търговско дружество на Божков. Той казал, че бизнесменът се познавал с Горанов и Борисов и се е срещал с двамата, но самият той никога

не е бил на среща между тримата.

Свидетелят казал, че Божков е имал пари, но никога не е твърдял, че е изнудвал.

Разпитан бил и още един свидетел, управител на Божков. Той пък разказал, че не е придружавал Божков в Министерството на финансите. Служител на ведомството обяснил,  че

Божков е ходил в министерството

и се е виждал с Горанов, но Божков не е носел пликове, а само бил с пура в ръка.

Бивш депутат казал, че Менда Стоянова била негова опонентка. Бивш съдружник на Божков казала, че не е присъствал на срещите. Бил виждал да взима пари, но нямал информация какво се е случило с парите.

След 20,30 часа пристигнали

и допълнителни материали, те ще се анализират.  Тези материали били основно снимков  материал от медиите, казаха от прокуратурата.

Делото не е докладвано в неговата цялост,

ще се прави допълнителен анализ, каза Десислава Петрова. СГП е изискала и заповедите за задържане, които са постъпили в 20:30 часа, след като задържаните вече са били освободени.

Наблюдаващите прокурори очакват още материали и смятат, че повдигането на обвинения на този етап би било в нарушение на закона. Ако се появят нови обстоятелства,

обвинения може да бъдат повдигнати,

добави говорителката на СГП.

Прокуратурата счита, че извършените действия са извършени от некомпетентни органи. Съгласно НПК разследванията на престъпления, извършени от член на МС, се извършват от следовател, а не от полицай. Според СГП не е налице хипотезата на неотложност при полицейската акция за задържане на Борисов, Горанов и Арнаудова, тъй като обстоятелствата по този случай са отдавна известни.

Отговорът на МВР: Искахме арест и за тримата

МВР е поискало да бъде повдигнато обвинение и на тримата задържани. Всички материали по образуваното досъдебно производство са предадени в деловодството на прокуратурата днес в 13:30 часа след отказ на наблюдаващия прокурор да се докладват лично от разследващия полицай. В тях е направено искане за повдигане на обвинение и на тримата задържани, съобщиха от МВР.  

В предадените на прокуратурата материали се съдържат и протоколите, в които са описани и веществените доказателства, приобщени към досъдебното производство. 

След няколко часа наблюдаващият прокурор е извикал разследващите полицаи, като те са стояли до 17:30 часа в коридора на прокуратурата. Тогава е изискано от тях да донесат и самите веществени доказателства. От веществените доказателства към настоящия момент не зависи произнасянето на прокурора относно повдигането на обвинение или удължаване на72-часова мярка за задържане. Всички съотносими материали за произнасяне на прокуратурата са  били предадени своевременно.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено