Пламен Бобоков , Пламен Узунов, прокуратурата, обезщетение
сн. БГНЕС

Прокуратурата трябва да плати по 3000 лв. на Бобоков и Узунов след като я осъдиха

Бизнесменът Пламен Бобоков и секретарят по антикорупция на президента Пламен Узунов осъдиха прокуратурата за бездействие по разследването, което се води срещу тях. Решението на Софийския градски съд е от 23 декември, предаде bTV.

Двамата бяха обвинени в престъпен сговор за предаване на поверителна международна информация, като досъдебното производство беше белязано от влизане на прокурори и на представители на Бюрото за защита в президентството, а прокуратурата публикува комуникацията на двамата обвиняеми.

От Софийския градски съд отбелязват, че производството продължава вече „1 година и 6 месеца, което е далеч над предвидените в цитираните разпоредби срокове“.

„В настоящия случай, в разглежданото досъдебно производство обвиняемите са двама, без да са налице многообразие на обвиненията, усложнени форми на съучастническа дейност. Не се установява и делото да съдържа значителен по обем фактически материал“, допълват магистратите.

В мотивите на съда подробно са разгледани всички стъпки от разследването до този момент, както и резултатите от редица експертизи. Заключението е, че правото на ищците за разглеждане на делото в разумен срок е било накърнено, като това се е отразило зле на личността и психиката им.

В извадка от решението, с което bTV обяви, че разполага, съдия Албена Ботева пише: „Не се установява, че разследващите органи са взели всички мерки за осигуряване на своевременното, законосъобразно и успешно извършване на разследването, както и че в най-кратък срок са събрани необходимите доказателства за разкриване на обективната истина. Всъщност представената справка, съставена от ответника, съдържа извънсъдебно признание, че след интензивните процесуално-следствени действия през м.юни и м. юли 2020 г., в продължителен период от време не е извършвано никакво разследване, до м.април и м. май 2021 г. (след получаване на книжата по настоящото дело), когато са разпитвани свидетели, изпращани са писма и е изискана информация от различни органи.

Съвсем друг е въпросът, че нито се установява защо тази информация (от държавни органи) не е изискана преди 1 година, респ. защо свидетелите не са били разпитани през 2020 г., нито до колко относима и необходима за разследването е евентуално събраната информация“.

Прокуратурата трябва да плати по 3000 лв. обезщетение на двамата ищци. Решението подлежи на обжалване.

- реклама -