Пловдив служители РЗОК корупция подкуп

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за аферата с източването на Здравната каса

Най-вероятно днес прокуратурата в Пловдив ще поиска постоянен арест за двама от задържаните за аферата с източването на Здравната каса в града. Това каза Румен Попов – окръжен прокурор на Пловдив

Двама от четиримата задържани са освободени под парична гаранция – съответно 20 000 и 30 000 лева. За шефa на дирекция в Регионалната здравна каса Иван Деспотов и колегата му Влади Манев ще бъде поискан постоянен арест. Чрез схемата Здравната каса е източена с над един милион лева.

„Схемата е създадена от обвиняемия Александров, който развива аптекарска дейност заедно с директора на Дирекция „Контрол на денталната, медицинската и аптечната дейност“ в РЗОК – Деспотов и тя е в намиране на подставено лице, което е Йотинов“, заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов пред БНТ.

В престъпната схема са участвали собственик на верига аптеки и социално слаб мъж, на чието име са се водили фиктивни аптеки. Мозъкът на схемата, според прокуратурата, е бизнесменът Николай Александров.

„На този етап не е установено дали има замесени лица на централно ниво. Обвиняемите длъжностни лица са се възползвали от несъвършенства в софтуера”, заяви в „Здравей, България окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Ще бъдат предприети мерки за това дали се е случвало и по отношение на други пациенти. Има такива данни, но не става въпрос за такива суми, поясни прокурорът.

„Някои от лекарствата струват между 25 и 35 000 лева. Двама пациенти за месец са 70 000 лева. Сумата от 89 000 лева беше по рецепти само от четирима души”, каза още Румен Попов.

„Случващото е изключително нагло на фона на постоянното обясняване, че няма пари и затова няма лекарства. Очевидно схемата е добре измислена, смазана и работеща. Абсолютно е възможно тя да се случва и на други места. Надявам се прокуратурата да стигне докрай. На централно ниво Здравната каса има софтуери, инвестират се милиони и такива неща би трябвало да се засичат”, коментира Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация пред Нова телевизия.

„Голямата загадка е как така се дублират имена. Това показва, че всичко е тръгнало вътре от Здравната каса. Няма как външен човек да знае, че съществува такава пробойна в системата”, заяви от своя страна Николай Костов, собственик на верига аптеки.

„Това е много сериозен сигнал за пробив в контролната система на Здравната каса. Най-вероятно и по другите регионални каси се случва подобно нещо. Аз отдавна предвиждах подобна схема, като си мислех, че е възможно да има фиктивни пациенти. По системата могат да е раздават подкупи и да се създават съвсем истински клиенти, които всъщност не са болни”, допълни Костов.

- реклама -