Арнаудова

Прокуратурата: Ще има още обвиняеми лица по случая АЕЦ „Белене“ (ВИДЕО)

Не е изчерпан кръгът на обвиняеми лица по случая АЕЦ „Белене”, по това досъдебно производство. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Активността на държавното обвинение по казуса АЕЦ „Белене“ ще продължи и по случая ще има още обвиняеми. „Кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан, предстоят такива действия и по отношение на други лица„, заяви Арнаудова, но не уточниа кои ще бъдат те и кога ще бъдат привлечени.

По-рано днес държавното обвинение съобщи, че бившият икономически министър в правителството Станишев – Петър Димитров не е упражнил достатъчен контрол върху работата на бившите директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за сключени от тях договори за доставка на оборудване. Обвинението му е за умишлена безстопанственост.

Дълго и трудно разследване

Обвинението на Димитров е резултат на разследване, започнало през 2014 г., като сега прокурорите са убедени, че има достатъчно доказателства за това.

Процесът поустановяване на виновните лица е отнело повече време, тъй като разследването е многопластово и включва различни направления. Не се проверява само тази сделка, а и други нарушения, извършени в този процес.

Според Арнаудова по такива дела се работи много дълго, защото засягат много хора, които трябва да се проверят и разпитат, има и голям доказателствен материал. Освен това делото е от голяма фактическа, а и правна сложност, допълни Арнаудова.

Защо сделката е неизгодна

Според разследването сделката е неизгодна, защото имуществото на дружеството на практика е продадено на половин цена и държавата е поела неразумни разходи.

България е ощетена по договор, тъй като изпълнителните директори на НЕК са се съгласили разходите за доставката да е за сметка на българското дружество и така са загубени 77 172 475 евро, обясни Арнаудова.

Според Арнаудова няма съвпадане на резултата от разследването с предстоящите президентски избори. „Прокуратурата не работи за, преди и след избори,
а въз основа събрани доказателства без значение на събитията в страната„, каза тя.

Кои ще са следващите обвиняеми? Вижте какво каза Румяна Арнаудова:

- реклама -